Държавата разглежда варианти за доставка на газ от Израел

Подобна възможност е била обсъдена от енергийния министър Теменужка Петкова и израелския й колега Ювал Щайниц

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

В рамките на визитата си в Израел енергийният министър Теменужка Петкова е обсъдила с израелския си колега д-р Ювал Щайниц възможностите за доставка на природен газ за страна ни.

„Сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците и маршрутите на природния газ са сред основните приоритети в енергийната политика на настоящето правителство. Разглеждаме източното Средиземноморие и Израел като потенциален източник на природен газ", предава изказване на Петкова пресотдела на подопечното й ведомство.

По думите й страната ни проявява интерес към възможностите за доставки на природен газ до територията на България от израелските офшорни газови находища Тамар и Левиатан.

Петкова е представила на колегата си и „развитието на газовите проекти в България“. Чрез проектите за интерконектори Гърция-България и Турция-България страната ни е неразделна част от реализацията на Южния газов коридор, работим и по вариант за включване в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция, е заявила тя.

Една от възможностите за доставка на израелски природен газ до България е именно чрез терминалите за втечнен природен газ. Като друг вариант се разглежда проектът за подводен газопровод EASTMED от Израел през Кипър и остров Крит до Гърция.

Израелската страна е била запозната и с „концепцията за създаване на регионален газоразпределителен център "Балкан" на територията на България“, пишат още от енергийното министерство.

По думите на министър Щайниц израелският енергиен сектор разработва значителни ресурси от природен газ, които биха могли да се изнасят. Той изрази надежда, че Израел може да допринесе за диверсифициране на източниците на природен газ в Югоизточна и Южна Европа и особено за България, Гърция и Италия.

Двамата министри са се договорили да подготвят Меморандум за разбирателство в областта на енергетиката, с акцент върху възможността за доставка на природен газ от офшорните газови находища на Държавата Израел.

„Обсъдени бяха и възможностите за съвместно сътрудничество в сферата на киберсигурността в енергийния сектор. В заключение, министър Петкова добави, че страната ни би оценила високо опита и добрите практики на израелските компании в областта на проучването и добива на природни богатства и допълни, че израелски инвеститорски фирми са добре дошли в Българи“, добавят от пресцентъра на министерството.


 

Последни новини
Още от Новини