Кипърските гърци избират президент

Досегашният президент Анастасиадес води в сондажите

Никозия, Кипър. Photographer: Staton R Winter/Bloomberg News. Никозия, Кипър. Photographer: Staton R Winter/Bloomberg News.

Кипърските гърци гласуват в неделя за нов президент, който трябва да направи пробив в преговорите за обединението на острова. Икономиката и въпросът за обединението на острова бяха основните теми в предизборните дебати, съобщава БНР.

РЕДАКТИРАНА: Добавен резултатът от първия тур, графика.

След като ръстът в Кипър надхвърля средните нива за еврозоната, всички сондажи показват, че 71-годишният настоящ президент Никос Анастасиадес ще вземе повечето гласове на 28 януари, макар и без абсолютно мнозинство. Очаква се той да излезе първи и на евентуалния балотаж на 4 февруари, съобщава Bloomberg.

Втори по подкрепа преди вота бе Николас Пападопулос, лидерът на центристката партия ДИКО и син на бившия президент на Кипър Тасос Пападопулос.

„Потенциалната изборна победа на Анастасиадес се дължи на икономиката“, каза Харис Папагеоргиу, мениджър на базираната в Никозия Noverna.

„Той убеди избирателите, че икономиката е по-добре и гражданите очакват ново подобрение“.

Кипър се превърна от болник, който едва не разби еврозоната през 2013, когато бе въведен капиталов контрол в рамките на програмата за финансова помощ от 10 млрд евро, в пример като се върна на пазарите през 2014 и поднови растежа през 2015. За 2017 се очаква икономиката на Кипър да отбележи ръст от 3,7% и през 2018 от 2,9%, според проучване на Bloomberg.

"Кипърските инвестиции в чужбина значително намаляха, но нещата в икономически план значително се подобряват", каза посланикът на Република Кипър lв София Ставрос Августидис. Над 30 хиляди български граждани живеят в момента в Кипър.

Досегашният президент на Кипър Никос Анастасиадес каза, че обединението на острова остава приоритет и ако бъде преизбран ще продължи да работи по въпроса. Преговорите за Китай приключиха през юли без решение.

Чуйте последните коментари от Кипър на Езра Айгън, журналистка от турската общност в Кипър и активист в гражданската организация Unite Cyrpus Now и Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър от 8 януари.

 

След първия тур на изборите на 28 януари пресслужбата на правителството обяви в Twitter резултатите и кандидатите за балотажа - Никос Анастасиадес и Ставрос Малас.

 

Последни новини
Още от Новини