Испанският конституционен съд взе решение за Пучдемон

Поддръжниците на бившия каталунски лидер твърдят, че той може да управлява Каталуния от разстояние

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон трябва да се яви лично в парламента и да положи клетва, за да стане регионален лидер, като за целта трябва да има разрешение от съдия да присъства, обяви Конституционният съд на Испания.

Пучдемон живее в Брюксел от октомври, тъй като в Испания е издирван по обвинения в действия срещу държавата и вдигането на бунт, свързан с популяризирането на движението за независимост. На 30 януари той ще се изправи пред вот на доверие като единствен кандидат за президент на региона, предаде Investor.bg.

Поддръжниците на Пучдемон твърдят, че той може да управлява Каталуния от разстояние. Конституционният съд обаче заяви, че ще разгледа въпроса на испанското правителство за легитимността на Пучдемон като кандидат за президент, след като разговаря с всички заинтересовани страни.

Съгласно испанското законодателство след като съдът официално приеме въпроса за разглеждане, кандидатурата на Пучдемон ще бъде прекратена, докато съдът вземе решение за нейната легитимост.

Това ще бъде неуспех за подкрепящите независимостта партии, които притежават мнозинство в каталунския парламент след изборите през декември и които представят Пучдемон като единствен кандидат за лидер на региона.

В петък испанското правителство оспори пред Конституционния съд назначаването му като единствен кандидат, посочвайки, че човек, укриващ се от правосъдието, не може да ръководи регионалната държавна администрация.

Но партията на Пучдемон заяви в събота, че според испанското законодателство няма основание да му бъде забранено да е начело на областта.

Последни новини
Още от Новини