Европа към следваща спирка по пътя на отваряне на пазара си към света

Търговията между ЕС и Mercosur достигна близо 85 млрд. евро през 2016

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Европа се приближавя към следващата спирка от отварянето на пазара си към света, което има за цел да противодейства на протекционистките действия на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

Високопоставени представители на Европейския съюз (ЕС) ще се срещнат с южноамериканския търговски блок Mercosur на 30 януари в Брюксел, за да преценят перспективите за сключване на споразумение за свободна търговия, което ще последва търговските споразумения с Япония и Канада, предаде Investor.bg

Преговорите между ЕС и Mercosur започнаха преди почти две десетилетия, бяха прекратени и стартирани отново през 2010 Влизането на Доналд Тръмп в Белия дом преди година с програмата му “Америка на първо място” мотивира ЕС да приключи преговорите, които напреднаха, но миналия месец забавиха темпа си заради обсъждането на политически чувствителни въпроси като селското стопанство и автомобилите.

“Нашата цел е в близките седмици да сключим едно много амбициозно търговско споразумение между нас и Mercosur”, посочи миналата седмица еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. “Целта ни е да го финализираме много скоро, защото часовникът тиктака”.

Властите в ЕС се стремят да запазят пазарите си отворени за света, в лицето на желанието на Доналд Тръмп за борба с глобализацията, както и да подчертаят продължаващото търговско влияние на блока в момент, в който Великобритания се готви да напусне ЕС.

В допълнение към вече съществуващите споразумения за свободна търговия тече процес по сключването на подобни пактове с партньори като Сингапур, Виетнам и Южна Корея. Сделката с Mercosur пък ще даде политически тласък на ЕС, тъй като блокът се насочва към преговори с Австралия и Нова Зеландия.

САЩ се превръщат в заплаха за глобалния ред, поставен след края на Втората световна война, след като миналата седмица Тръмп наложи по-високи тарифи върху вноса на слънчеви панели и перални машини в страната.

Търговията между ЕС и Mercosur достигна близо 85 млрд. евро (105 млрд. долара) през 2016, а споразумението за отваряне на пазара ще е сред най-големите сделки за Европа. Срещата във вторник ще бъде на министерско ниво, като ще даде на двете страни шанс да направят политически отстъпки.

Но Mercosur твърди, че предложението на ЕС за допълнително отваряне на селскостопанските пазари, включително за говеждо месо, е недостатъчно. През декември екипът на Малстрьом предложи на Mercosur да изнася допълнително 70 хил. тона говеждо, 600 хил. тона етанол и 100 хил. тона захар годишно в блока с намалени мита.

“Ако не получим значителна оферта за селскостопанскитр въпроси, не можем да постигнем споразумение”, коментира Ригоберто Гауто Виелман, парагвайският посланик в ЕС, пред търговската комисия към Европейския парламент на 23 януари в Брюксел. По думите му Европа трябва да направи повече, за да осигури “разумно и справедливо” съгласие.

ЕС обаче твърди, че офертата е щедра и Mercosur трябва да се съгласи да отвори повече пазарите си за европейските сирена, коли и части за автомобили.

Последни новини
Още от Новини