Ключовата роля на дипломацията в севернокорейската криза

Дипломацията би трябвало да наложи разум върху опасните провокации на Ким Чен-ун, смята американският министър на отбраната Джеймс Матис

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Американският министър на отбраната Джеймс Матис изтъкна дипломацията като начин за справяне със севернокорейската криза, предаде Investor.bg.

"Дипломацията би трябвало да наложи разум върху безразсъдната реторика и опасните провокации на Ким", каза Матис, имайки предвид севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

"Международните усилия за оказване на натиск трябва да продължат", заяви той на среща с южнокорейския министър на националната отбрана Сон Йон-му в щабквартирата на Тихоокеанското командване на САЩ в Хавай.

По думите му отговорът на заплахата остава дипломация, "подкрепяна с наличните военни варианти, за да се гарантира разбирането, че нашите дипломати говорят от позицията на силата". 

По-рано тази седмица южнокорейската външна министърка Кан Кьон-хва каза, че кризата със севернокорейската ядрена програма трябва да се реши по дипломатически път и че използването на военна сила за уреждане на въпроса е "неприемливо". Тя също така изрази увереност, че САЩ първо ще се консултират с правителството в Сеул, ако трябва да се разгледа военен вариант.

Матис приветства олимпийските преговори между Пхенян и Сеул, но заяви, че те не би трябвало да отклоняват вниманието от целта за денуклеаризация на Северна Корея, по която има международно съгласие.

Сон каза, че преговорите между Северна и Южна Корея целят "в крайна сметка да доведат Севера до диалог със САЩ". 

Последни новини
Още от Новини