Чили се превръща в привлекателна дестинация за инвестиции във ВЕИ-централи

В помощ на експанзията на зелената енергия в Чили идват и намаляващите цени на технологиите

Ветрогенератори. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg Ветрогенератори. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Чили се превръща в топ дестинация за инвестиции в соларни централи и вятърни паркове, показва анализ на Международната агенция за енергетика (IEA).

Енергийният сектор в страната е един от най-бързо развиващите се, а благодарение на институционалните и политическите реформи в процес на изпълнение са много големи инфраструктурни проекти.

През 2015 година Чили одобри своята Енергийна стратегия 2050 след серия от обществени консултации. След това енергийният сектор започна да се развива бързо, защото новото законодателство в областта привлече инвестициите.

С използването на потенциала на възобновяемите енергийни източници Чили успява да намали цената на електроенергията и зависимостта си от вноса на горива. ВЕИ помагат и за намаляване на емисиите въглероден диоксид и замърсяването на въздуха, посочват още от IEA, предаде Investor.bg 

В помощ на експанзията на зелената енергия в Чили идват и намаляващите цени на технологиите.

За да се възползва в пълна степен от възможностите обаче Чили трябва да инвестира в развитието на мрежата, в проекти за съхранение на енергия и иновациите, както и в сектора за разпределение на енергията.

От Агенцията препоръчват още и правителството да насочи вниманието си към енергийната ефективност, да обърнат внимание на стандартите на уредите, автомобилите и сградите, което ще повиши енергийната сигурност и ще намали замърсяването на околната среда по най-ефективния начин.

Например навлизането на зелената енергия в транспорта ще намали зависимостта от вноса на петрол, а това сфера, в която има още какво да се направи.

Алтернативни технологии за отопление, особено в южните части на страната, където основен източник е изгарянето на дървесина, също ще помогнат за устойчивото управление на горските масиви, както и за намаляване на замърсяването и свързаните с него здравословни проблеми, посочват още от IEA в своя преглед на енергийния сектор в Чили. 

Последни новини
Още от Новини