Кабрал в Давос: Португалия се гордее като много отворена икономика

Коментар на Мануел Калдейра Кабрал, министър на икономиката на Португалия

Португалският министър на икономиката Мануел Калдейра Кабрал коментира в интервю за Bloomberg протекционизма, администрацията на Тръмп и Брекзит.

Министърът каза, че не смята ходът на Тръмп да е насочен към икономики като португалската, но е знак за повишено внимание. 

Гордеем се, че сме много отворена икономика, не само към търговия, но също и за инвестиции.

Конкретно за наложените мита от САЩ върху 30% от вноса на соларни панели Кабрал коментира, че това няма да навреди не португалската икономика, тъй като по-голямата част от произведеното в Португалия е за европейския пазар и за вътрешния. "Вече произвеждаме 60% от електрическата си енергия от възобновяеми източници", уточни той и изрази надежда за бъдещо развитие в този сектор: "Искаме да подобрим представянето и дори може би да изнасяме част от тази енергия с новите интерконекторни връзки, които изграждаме с Мароко, и тези които ще преминат към Пиринеите във Франция".

Европа трябва да има много ясно послание, в това, че е отворена.

Според министъра, Европа трябва да препотвърди себе си и да се стреми да бъде водеща отворена икономика,  тъй като "това ще е много важно за търговията, за ръста и също за иновациите". Кабрал определи Брекзит като "много чувствителна тема", с която "трябва да се справим, по начин, по който да ограничим щетите и да гарантираме, че търговията ще остане отворена, както ипридвижването на хора". 

Цялото интервю с португалския министър, чуйте във видеото. 

Последни новини
Още от Новини