Защо митата на Тръмп за азиатски стоки са по-едностранни

Коментар на Трин Нгуен, старши икономист развиващи се пазари Азия в Natixis

Трин Нгуен, старши икономист развиващи се пазари Азия в Natixis коментира одобрените от Тръмп мита върху някои азиатски стоки пред Дейвид Инглес от Bloomberg.

"Най-новото е фактът, че мащабът е по-широк. Вместо да се цели в една държава решението е по-едностранно и не е ново", каза Нгуен.

Митата няма да повлияят на азиатския импулс за растеж, но ще имат има по-голямо материално влияние на секторна база за определени фирми, които се концентрират в произвеждането на такива стоки, коментира тя.

"Опасението е, дали това е тенденция – дали ще последват още, дали ще ескалира търговските взаимоотношения между региона. Но като цяло не е нов феномен - по-скоро e за сигнализиране. Дори ако погледнем от перспектива на САЩ като дял от тежестта на индекса на потребителските цени домакинските електроуреди клонят към 0. Така че, въпреки че ако отидем очевидно да си купим перална машина това ще има тежест като увеличение на цената, като част от общия индекс на потребителските цени няма да има материално влияние", коментира Нгуен.

Последни новини
Още от Новини