3,7% ръст очаква Coface за България за 2018

Докладът за риска през 2018 бе представен в Париж

Конференцията на Coface за риска в Париж. 23 януари 2018. Снимка: Виктория Тошкова, Investor Media Group Конференцията на Coface за риска в Париж. 23 януари 2018. Снимка: Виктория Тошкова, Investor Media Group

България запазва ниво на риск А4 – Разумно според годишния доклад за оценка на риска на Coface, съобщи организацията на конференцията си в Париж.

Същото ниво в Европа има Румъния.

За тази година Coface очаква ръст от 3,7% /за 2017 очакванията бяха за 3,8%/

Устойчив ръст, подкрепен от вътрешно търсене

През 2018 потреблението на домакинствата ще продължи да бъде основен двигател на растежа, въпреки леко повишената инфлация, пише в частта от доклада за България.

Домакинствата ще се възползват от по-високи заплати в резултат на търсенето на квалифицирана работна ръка заради неадекватното образование и емиграцията. По-високата минимална заплата и ръстът на нови работни места също ще осигури тласък за българската икономика при историческо дъно на безработицата /6,7% за октомври 2017/, посочва Coface.

Оценка на риска за България според доклада на Coface за 2018. Снимка: скрийншот на страницата за България.

Повече за конференцията на Coface Country Risk Conference 2018 в Париж - от специалния пратеник на Investor.bg Виктория Тошкова.

Рискът от протекционизъм продължава през 2018, особено заради САЩ, но в останалата част от света той е по-малък, обяви Coface.

Последни новини
Още от Новини