Токио проведе първото си учение за ракетна тревога от Пхенян

Япония планира увеличение на разходите за отбрана

Противоракетно учение в Токио. 22 януари 2018. Photographer: Akio Kon/Bloomberg Противоракетно учение в Токио. 22 януари 2018. Photographer: Akio Kon/Bloomberg

След като сирените обявиха за приближаване на севернокорейска ракета на 22 януари 2018, стотици хора в центъра на Токио тръгнаха към убежища в сгради и под земята, съобщи Bloomberg.

Но за разлика от фалшивата тревога в Хаваи преди 9 дни, този път това бе учение.

Правителството на Япония планира учението, за да повиши готовността при евентуално нападение с балистична ракета срещу гъстонаселената си столица.

Правителството на Шинзо Абе започна информационна кампания за одобрение на нов рекорден бюджет за отбрана.

Местните власти вече проведоха над 400 учения. Много от тях – в селски райони, където няма много бетонни сгради и бомбоубежища. Евентуално нападение би дало само 5 минути за реакция: по данни на правителството от февруари 2016 на ракетата са нужни около 10 минути, за да прелети от Северна Корея до Окинава.

През септември жителите на Северна Япония получиха предупреждение за ракетно нападение, но проучване на властите след това установи, че само 5,6% от запитаните са потърсили убежище. Хората най-често отговаряха, че „няма нужда“ или че не знаят къде да отидат.

Официалната процедура изисква гражданите да се отдалечат от прозорците, ако са на закрито или да легнат на земята, ако са навън.

Последни новини
Още от Новини