Македония - с покана за членство в Европейския съюз през 2018?

Договорът за добросъседство между България и Македония е Събитието на 2017, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Реалистично е през настоящата година Македония да получи покана за членство в Европейския съюз, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева в интервю за "Дарик". 
По думите й това може да се случи "при напредък на преговорите за името и на плана за реформи,  защото те имат доста амбициозен план".

Вицепремиерът допълни, че Македония в още от 2005 има статут на кандидат за член на ЕС, но политиката й за нерешаване на проблеми със съседите е довела до това страната още да не е започнала преговори. 

"Радвам се, че правителството в Македония разбира, че политиката "срещу" не е политика на европейските ценности", каза Захариева. 

Тя определи подписването на договора за добросъседство с Македония като събитието на 2017.

"Всъщност много правителства са работили преди това по тази сага и много се радвам, че тя най-накрая приключи. Но по-важно е, че този договор се спазва още преди да влезе в сила. Лично аз не можех да си представя например двамата премиери да отидат пред паметника на цар Самуил в София или пред паметника на Гоце Делчев в Скопие. И тази промяна в отношението на политическо ниво се усеща и между хората. А тогава, когато направим и покажем доброжелателност между двете държави, мисля, че и хората от двете стрини на границата ще искат толкова да бъдат заедно, че политиците няма да имат друг избор, освен да продължават да спазват договора", подчерта вицепремиерът. 

Последни новини
Още от Новини