Частична парализа на правителството в САЩ без компромис по бюджета

Белият дом обвини демократите, че са взели американците за заложници

Белият дом във Вашингтон. 19 януари 2018. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Белият дом във Вашингтон. 19 януари 2018. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Точно една година след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, САЩ започна частично затваряне на администрацията след провал в Сената на важен вот за бюджета.

Републиканците не успяха да убедят демократите, за да получат минимум 60 гласа от 100 необходими за постигане на компромис.

Въпреки изтичането на крайния срок, сенаторите не успяха да постигнат споразумение дали финансиране на удължение, по-кратко от четирите седмици, приети от Камарата може да осигури основа за преговори, съобщи Bloomberg.

От полунощ местно време /7ч. сутринта в събота, българско/ САЩ преживява първия си shutdown от октомври 2013, който продължи 16 часа. Това означава техническа безработица, без заплащане за около 850 000 служители, смятани за „неосновни“.

Белият дом обвини демократите, че са взели американците за заложници.

Лидерът на мнозинството в Сената, Мич Маконъл, демократ от Кентъки, в ляво, излиза от Сената. Вашингтон. 19 януари 2018. Photographer: Zach Gibson/Bloomberg.

През целия ден в петък Белият дом и федералните агенции обсъждаха как да процедират, ако крайният срок изтече без споразумение. Някои департаменти отвориха процедурите от времето на Обама. Администрацията се опитва да намали евентуалните смущения.

Например пощата ще продължи да се разнася, кулите за авиоконтрол ще продължат да бъдат подсигурявани и Департаментът по вътрешните работи се надява да останат отворени националните паркове.

"Не е добре за нашите военни или за сигурността на много опасната южна граница", написа Тръмп в Twitter. "Демократите искат парализа, за да попречат на успеха на намаляването на данъците и техния ефект за нашата бурноразвиваща се икономика".

 

Последни новини
Още от Новини