Ангела Меркел пристигна в София

Може ли българската столица да запише името си в историята, като Шенген, Копенхаген или Лисабон

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Ангела Меркел пристигна днес (20.01.2018) в България, като официална причина е българското председателство на Съвета на ЕС, за да се коментират приоритетите на страната ни през следващите пет месеца.

Германският канцлер бе посрещната от премиера Бойко Борисов, като е планирана и среща с президента Румен Радев.

Основните приоритети на визитата ще са свързани проблемите, създавали кризи в ЕС през последните години: Brexit, мигрантите и бежанците, борбата срещу тероризма, разлома между Западна и Източна Европа и изтънелия бюджет на ЕС.

Важни ще са обаче и балканските съседи на България и то не само Западните Балкани, а и Турция на фона на съобщенията от дипломатически източници в сряда, че в София може да се организира среща на високо равнище между съюза и Турция, отбеляза "Дойче веле".

В сряда от дипломатически източници изтече новината, че в София може да бъде организирана среща на високо равнище между ЕС и Турция, пише "Дойче веле". Еврокомисията опроверга тази новина, но от медията коментират, че това е направено "с половин уста" и "навярно означава, че усилено се работи за такава среща и за подобряване на отношенията". София се определя като "много подходяща като място и като посредник".

В момента в отношенията между Германия и Турция, които бяха достигнали почти до точката на замръзване, се забелязва известно раздвижване и затопляне. От Берлин, от Анкара, но и от Брюксел отново идват положителни сигнали, че е възможно да бъде спряно и преосмислено „разминаването на галактиките“ ЕС и Турция. Едва ли е нужно да се повтаря, че европейците и турците в момента имат голяма нужда едни от други, коментира "Дойче веле". 

ЕС разчита на Турция по проблема с бежанците и мигрантите, на Турция пък икономическите връзки с Европа са ѝ жизнено необходими. И едната, и другата страна искат да си сътрудничат в борбата срещу тероризма – както срещу остатъците от т. нар. „Ислямска държава” в Близкия изток, така и срещу джихадизма в Европа.

"Освен това, според непотвърдени информации, на Ердоган никак не се е харесал фактът, че като европредседател България ще насърчава Западните Балкани, но не се ангажира с европейското бъдеще на Турция", коментира медията. На този фон е логично именно преди публикуването на поредните доклади за напредъка на страните-кандидатки за ЕС след около два месеца да се умува над възможните варианти за разговор между ЕС и цяла група балкански държави, в която влиза и Турция.

Дали България може да се окаже в центъра на един такъв процес? Много е вероятно в София Ангела Меркел да има едно наум по въпроса. Това, впрочем, е уникален шанс за България името ѝ да влезе с добро в новата история на Европа. Ако на една „Софийска среща“ се вземат наистина основополагащи решения по отношенията с Турция и със Западните Балкани, за миграционната политика и разширяването на ЕС в Югоизточна Европа, София ще остане като нарицателно в аналите – подобно на Лисабон, Копенхаген или Шенген.

Меркел идва в София само ден преди решаващия вот в партията на социалдемократите в Германия за това дали да бъде сформирано ново правителство с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и партньорите им от Християнсоциалния съюз (ХСС). Ако членовете на партията гласуват с "не", това може да подтикне германския канцлер да опита да състави правителство на малцинството, да свика нови избори или дори да определи съдбата на най-дълго управлявалия лидер в Европа. 

За последен път Ангела Меркел бе на посещение в България през 2010 г. – една година след идването на власт на първия кабинет на Бойко Борисов. Тогава бе и първото официално посещение на германския канцлер в София.

Последни новини
Още от Новини