Столична община дава близо 0,5 млн. лв. за тайни контрольори в градския транспорт

За целта е обявена обществена поръчка

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

От Центъра за градска мобилност обявиха обществена поръчка за над 468 хил. лева за "тайни пътници" в градския транспорт. Те ще проверяват както условията в обществения транспорт, така и отношението на шофьорите и спазват ли те правилата на пътя.

Ще бъдат напълно неразпознаваеми, с цивилни дрехи”, съобщи по Нова ТВ Лъчезар Пеков, ръководител и един от проверяващите на автобуси от Центъра за градска мобилност..

Сега инспекторите от Центъра за градска мобилност са 22-ма, а издръжката на групата за контрол на градския транспорт в София е 360 хил. лева. С обявената обществена поръчка контролът ще се извършва от външна фирма и проверяващите ще са 50, уточнява Investor.bg.

Като мотив за промяната Пеков посочи това, че шофьорите вече познавали проверяващите от Центъра за градска мобилност.

Според него фирмите, които ще участват в конкурса, трябва да имат лиценз за локална мобилна радиотелефонна мрежа, за да се реагира по-бързо на сигнали. Сега проверяващите също контактували помежду си чрез радиостанции.

По думите на представителя на Центъра за градска мобилност най-честите нарушения от страна на шофьорите са подминаване на спирки, да не се отварят вратите на граждани, а в някои случаи отказ на водачите да продават билети.

Последни новини
Още от Новини