Меркел може би ще подкрепи влизането на България в ERM II

Предпазлива ще бъде подкрепата ѝ за влизането ни в „чакалнята“ към еврозоната

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на работно посещение в България. Визитата ѝ е по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят приоритетите на Българското европредседателство и актуалните европейски въпроси, предаде Българското национално радио (БНР).

В сряда Меркел прие в Берлин новия австрийски канцлер Себастиан Курц. В края на юни Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС. Днес Ангела Меркел ще бъде в Париж, където ще има срещи с френския президент Еманюел Макрон.

Визитата на Меркел у нас не е чак толкова изненадваща, каза в ефира на БНР политологът и изпълнителен директор на фондация „Софийска платформа“ Луиза Славкова.

Тя коментира общото в поредицата от срещи на Меркел и сподели очакванията си във връзка с разговорите ѝ с Борисов:

„Нейните разговори и визити имат общо това – как да намери тя за пореден път баланса между крайните позиции, тъй като тя е невероятния балансьор на ЕС, включително и между своите позиции и тези на Франция, особено по отношение на еврозоната. Ние самите много искаме да влезем в т.нар. чакалня на еврозоната.“

Според нея най-доброто, което може да се случи, е предпазлива подкрепа за влизане в „чакалнята“ към еврозоната, защото Германия е една от държавите с по-консервативна икономическа политика – т.е тя се притеснява от държави като България, които евентуално биха последвали гръцкия сценарий.

„Така че една предпазлива подкрепа за това според мен би бил един много правилен политически сигнал. Второто нещо, по което Меркел ще се изкаже, е европейският път на Западните Балкани“.

 

Последни новини
Още от Новини