Присъствието на UniCredit в CEE е част от дългосрочна стратегия

Карло Вивалди и Мауро Джорджио Марано пред Bloomberg TV Bulgaria, 18.01.2018

Карло Вивалди, ръководител на подразделението за Централна и Източна Европа в UniCredit. Снимка: UniCredit Bulbank Карло Вивалди, ръководител на подразделението за Централна и Източна Европа в UniCredit. Снимка: UniCredit Bulbank

Карло Вивалди, ръководител на подразделението за Централна и Източна Европа в UniCredit и Мауро Джорджио Марано, отдел „Стратегия за Централна и Източна Европа и корпоративно планиране“ в UniCredit, в интервю на Делян Петришки, Bloomberg TV Bulgaria. 

Делян Петришки: Г-н Вивалди, как ще изглежда оперативното ви портфолио в страните от Централна и Източна Европа след изпълнението на стратегическия план на групата „Трансформация 2019“? Обмисляте ли, планирате ли да напуснете региона или да продавате активи в региона и в частност в България?

Карло Вивалди: Ние сме много доволни от региона на Централна и Източна Европа. Представени сме в 11 държави в региона, който е двигателят на растеж за групата. И точно така искаме да бъде. Тук сме, за да останем.

Делян Петришки: Тук сте, за да останете. Но за колко дълго?

Карло Вивалди: Не можем да определим за колко дълго, но това е дългосрочно, стратегически ход, който започна преди много години.

Делян Петришки: Очевидно, още вярвате в светлото бъдеще на Централна и Източна Европа, където – поправете ме ако греша, но България изглежда като един „актив убежище“. Защо България трябва и защо не трябва да влезе във Валутно-курсовия механизъм 2, а впоследствие и в еврозоната?

Карло Вивалди: Намирам региона на Централна и Източна Европа за интересен, защото повечето от страните в него започнаха действия по присъединяване към еврото. Но същевременно е важно да се каже, че регионът представлява смесица от държави, създаваща условия за естествена защита срещу отрицателно развитие в една държава. Присъствието като цяло в региона е положително и от гледна точка на факта, че създава допълнителни възможности, когато обслужвате трансгранични клиенти. А ние сме представени навсякъде, така че можем, колкото е възможно, да развиваме тази част на света.

Делян Петришки: ЕЦБ се насочва към двугодишен период на щателна промяна на лидерски позиции, който процес ще приключи с наследника на президента Марио Драги през 2019. Предвид бъдещите назначения кой би бил най-благоприятният стратегически баланс за еврозоната като цяло, а не в полза на отделни членове на икономическия и валутен съюз?

Мауро Джорджио Марано: ЕЦБ винаги действа в полза на цялата еврозона. Например инфлационната цел е за целия икономически и валутен съюз. Така че, когато сте член на Управителния съвет на банката, то оценявате ситуацията в цялостен мащаб, а не по отношение на отделни държави.

Последни новини
Още от Новини