Кабинетът утвърди споразумението с Македония за поевтиняване на роуминга

В момента цените са едни от най-високите в Европа

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Още една стъпка към намаляването на цените на роуминга с Македония бе направена днес, след като правителството гласува подписания миналата година меморандум между България и Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги.

Документът бе подписан на 23 ноември 2017 в Струмица, като страни по него бяха Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и Министерството на информационното общество и администрацията на Македония.

В момента цените на роуминга между България и Македония са едни от най-високите в Европа – между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.

„Документът предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите“, пишат от пресотдела на МС.

„Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите. Наред с политическата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани, правителството е решено да подкрепи и редица практически решения, които да подпомогнат развитието на региона като общ пазар от 22 млн. души“, отчитат още от правителствената пресслужба.  

Последни новини
Още от Новини