185 населени места в Южна България са без ток

Най-много са селищата без електричество в област Смолян

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

185 населени места в южната част на страната са без електрозахранване. В област Пловдив селищата без ток са 36, в област Смолян – 78, в област Стара Загора – 11, в област Бургас – 2, в област Хасково – 33, в област Кърджали - 5, в област Пазарджик - 7 , а в област Сливен - 13 населени места.

Това съобщават от пресотдела на Министерството на вътрешните работи.

До 13.00 часа днес в пожарните служби в цялата страна са получени 63 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Основната част от тях са за паднали дървета, съборени билбордове и скъсани електропроводи. Снеговалеж и силен вятър има в областите Варна, Добрич, Габрово, Кюстендил и Пазарджик, отчитат от МВР

В Смолян са получени сигнали за паднали дървета и висящи опасни предмети от покривите на сградите. Прекъснато е електроснабдяването в селата Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево, както и около селата Киселчово, Черново, Мугла, и Смолян - Пампорово. Със заповед на кмета на община Смолян е обявено бедствено положение.

Във Варна и Добрич са получени десетки съобщения за паднали дървета на територията на двете области. Поради обилен снеговалеж и силен вятър временно е ограничено движението по път II-29 Варна – Добрич, Добрич – Генерал Тошево - Кардам, и път III-2902 Кичево - Аксаковска панорама. Екипи от пожарникари и спасители оказват помощ и на закъсали поради снегонавявания превозни средства. Няма данни за бедстващи хора.

В Ловеч са затворени проходите Троян-Кърнаре и Шипково-Рибарица. Вятърът в областта по данни на Хидрометеорологичната обсерватория при НИМХ-гр.Плевен е 10м/с. 

В оперативния център на пожарната в Пловдив са получени над 30 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Силният вятър е отнесъл част от покрива на столовата на СОУ “Христо Проданов“ в гр. Карлово. Учебните занятия не са прекратени и няма опасност за учениците.

В Габрово е ограничено движението по път I-5 Казанлък – Шипка, трафикът е насочен по обходен маршрут /път I-6 Казанлък - Дунавци - път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка/. 
Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък - Габрово. За товарни автомобили над 12 тона е ограничено преминаването по път III-358 Шипково - Рибарица. 
Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.   

Последни новини
Още от Новини