Търговията ни с Турция скача със 17,4% през първите девет месеца на 2017

Общият обем на търговията ни с южната ни съседка за периода е близо €3 млрд., търговското салдо е положително за България

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Стокообменът между България и Турция се е увеличил със 17,4%, като по този начин достига обеми от близо €3 млрд. Данните се отнасят за първите 9 месеца на 2017.

Тези данни бяха изнесени по време на среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и турския посланик Хасан Улусой, съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.

За периода януари-септември миналата година износът ни за Турция е в размер на €1,527 млрд. което е 7.7% дял от общия износ на страната и ръст от 12.5%, спрямо същия период на миналата година.

„Министър Караниколов и посланик Улусой обсъдиха развитието на двустранните икономически взаимоотношения, като и двамата акцентираха върху възможностите за засилването им. Посланик Улусой подчерта, че над 3000 фирми с турско участие работят в България, както и че има сериозен интерес от нови турски компании за инвестиции в страната ни. По думите му предстоящото посещение на турския министър на икономиката в началото на февруари у нас, ще допринесе допълнително за активизирането на търговските отношения“, пишат още от МИ.

От своя страна началникът на икономическото ведомство е представил възможностите за инвестиции в индустриалните зони в България. По думите на Караниколов реализирането на проекта за индустриална зона в района на Кърджали щяло да засили интереса на потенциални турски инвеститори. Причините – „благоприятната локация и допълнителните възможности по Закона за насърчаване на инвестициите“.

Последни новини
Още от Новини