Рекордните цени на петрола – причини и рискове

Кузман Илиев във В развитие, 16.01.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резкият ръст на петрола, който премина нивата от $70 за барел (сортът Brent) за първи път от над 3 години, се дължи на множество фактори. Един от тях е силното глобално съвкупно търсене, продиктувано от стабилния растеж на икономики като САЩ и Европа, който респективно води до по-голямо търсене на суровината, нужна за довършване на проектите, започнати благодарение на създадения във финансовата система изобилен кредит.

Това коментира пред Вероника Денизова във „В развитие“ финансовият анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Кузман Илиев.

Значителен ръст има и в потреблението, като дневното такова през 2017 се повишава с 1,5 млн. барела в сравнение с предходната 2016, отбеляза гостът в студиото. Увеличават се значително както и добивът, така и предлагането, най-вече от страна на шистовите производители.

Това обаче не е безкраен процес, когато цената расте толкова бързо, това може да доведе до обръщане на процеса, на рязко свиване на потреблението, продиктувано от високите ценови нива.

От друга страна обаче множество фактори, които в миналото са влияли положително на цената на черното злато - слабият долар и нестабилността в Близкия изток, са налице и днес, посочи още Илиев.

Следователно, смята анализаторът, е много трудно да се каже, кои фактори ще надделеят, т.е. дали серията на ръст на ценовите нива ще бъде спряна или напротив, ще продължи.

Едно обаче е сигурно – високите цени са огромно предизвикателство за ОПЕК и страните извън петролния картел, подписали споразумението за ограничаване на добивите. Именно високите ценови нива могат да накарат ключови играчи като Саудитска Арабия и Иран, които имат интерес да спечелят от възходящата тенденция, да го направят, дори и с цената на провал на споразумението.

Подробен анализ на тенденциите и очакванията на пазара на черно злато вижте във видеото.


 

Последни новини
Още от Новини