ЕС би изгубил €112 млрд. при твърд Brexit

Най-много при подобно стечение на обстоятелствата обаче би изгубила самата Великобритания

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ако Лондон и Брюксел не успеят да постигнат договорка за развода си, който следва да стане окончателен на 29 март 2019, т.е. ако се стигне до т.нар. „твърд Brexit”, то страните от ЕС щe понесат съвкупна икономическа загуба от солидните €112 млрд.

Това сочи проучване на Oxford Economics, цитирано от The Guardian.

Въпреки значителните загуби за ЕС, Великобритания все пак ще бъде най-големият губещ при подобно развитие на ситуацията, като твърдия Brexit би коствал на Лондон загуби от £125 млрд. (малко над €140,77 млрд.)

Следва да се отбележи, че въпросните загуби, и за Обединеното кралство, и за ЕС, се отнасят за периода до края на десетилетието.

Конкретните опасности са свързани с възможността, при неуспех на търговските преговори Великобритания да започне да търгува по правилата на Световната търговска организация, което ще значи по-големи тарифи и мита, както и по-бавно движение на стоките.

Директните загуби за ЕС при подобен сценарий ще са около €50 млрд., но цифрата скача до €112 млрд., взимайки предвид, че самите компании ще намалят обема на търговия с Великобритания заради новосъздадените пречки.

Най-засегната страна при такова стечение на обстоятелствата ще е Германия, която е най-големият износител за Обединеното кралство в ЕС.  

Последни новини
Още от Новини