Премиерът на Румъния подаде оставка

Тудосе е вторият министър-председател, който бива отстранен за по-малко от 7 месеца.

Премиерът на Румъния Михай Тудосе. Букурещ. 3 октомври 2017. Снимка: Олег Попов/InvestorMediaGroup Премиерът на Румъния Михай Тудосе. Букурещ. 3 октомври 2017. Снимка: Олег Попов/InvestorMediaGroup

Правителството на Румъния падна за втори път за по-малко от година, а премиерът на страната Михай Тудосе подаде оставка след като изгуби битката с управляващата партия на социалдемократите, съобщи Bloomberg.

Изпълнителният комитет на Социалдемократическата партия реши да оттегли подкрепата си за премиера Тудосе на заседание в понеделник по инициатива на лидера на партията, Ливиу Драгня. Тудосе е вторият министър-председател, който бива отстранен по този начин за по-малко от 7 месеца.

За изпълняващ длъжността на министър-председател ще бъде номиниран Паул Станеску.

„Напускам с високо вдигната глава”, каза Тудосе в ТВ обръщение. „Моите колеги са доволни от работата на правителството, но това е животът”.

„Румъния страда от политическа нестабилност, след като нямаме гаранции, че същото няма да се повтори с новия премиер”, каза Кристиян Първулеску, декан на Факултета по политически науки в Националното училище по политически науки и публична администрация в Букурещ, цитиран от агенцията.

„Те могат да си го позволят само защото практически няма силна опозиция и е трудно да се обявят предсрочни избори”.

Новият премиер на Румъния поема икономика, която постигна ръст от 8,8% през третото тримесечие, въпреки че централната банка и ЕК предупредиха за стабилността на растежа и бюджетните опасности след като социалдемократите намалиха данъците и вдигнаха заплатите в обществения сектор.

По програма Тудосе трябваше да се срещне във вторник с японския премиер Абе в Букурещ.

 

Последни новини
Още от Новини