АПИ: Над 900 снегорина чистят пътищата в страната

Пътищата са проходими при зимни условия, въведени са ограничения за тежкотоварни автомобили по редица проходи

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 900 машини обработват пътните настилки по републиканската мрежа, а автомагистралите били почистени до асфалт.

Това заяви шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов, цитиран от пресцентъра на подопечната му агенция.

„Шофьорите трябва да карат внимателно и с по-ниска скорост, защото се пътува при зимни условия, а снеговалеж има в почти цялата страна. Апелирам да се внимава, защото все пак е зима и сутрин, когато температурите са доста по-ниски е възможно да има заледяване, въпреки че опесъчаваме постоянно“, добави инж. Атанасов.

Ограничено и движението за камионите над 12 тона по старопланинските проходи „Троянски“, „Котленски“, „Петрохан“, и „Шипка”. Без ограничения е преминаването през „Айтоски”, „Обзорски”, „Печинско”, „Превала”, „Предел”, „Републиката“, „Ришки” и „Рожен”. Забранено за МПС над 3,5 тона е преминаването през проходите „Дюлински” и „Пампорово”. Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през „Вратник” и „Твърдишки“.

Заради завъртял си сутринта тежкотоварен камион на пътя Плевен - Бяла за кратко е било затруднено движението по първокласния път, но трафикът бързо е нормализиран, обясни инж. Атанасов. За случай е назначена проверка, която щяла да установи причините.

„27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и продължават поддържането на републиканската пътна мрежа. Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път само с подходящи гуми, тъй като прогнозите са за засилване на снеговалежа през деня, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори“, пишат още от АПИ.


 

Последни новини
Още от Новини