Борисов подкрепя интереса на Абе към Западните Балкани

През 2018 София ще организира японски бизнес форум за Западните Балкани

Премиерът на Япония Шинзо Абе, в ляво и премиерът на България Бойко Борисов на брифинга в МС. София, 14 януари 2018. Снимка: Олег Попов/InvestorMediaGroup Премиерът на Япония Шинзо Абе, в ляво и премиерът на България Бойко Борисов на брифинга в МС. София, 14 януари 2018. Снимка: Олег Попов/InvestorMediaGroup

Премиерът на Япония Шинзо Абе и премиерът на България Бойко Борисов се договориха да насърчат икономическото сътрудничество между двете страни и да засилят на натиска над Северна Корея да промени политиката си, стана ясно от изявленията им пред журналити в София на 14 януари 2018.

„По време на преговорите днес обсъдихме постоянно влошаващата се ситуация в Източна Азия и бяхме единодушни с премиера Бойко Борисов за значението за тяхно сътрудничество по въпроса за Северна Корея“, каза Абе. "С премиера Борисов изявихме единомислие относно важността за тясно сътрудничество по отношение важността на севернокорейския въпрос и бързото разрешаване на проблема с отвлечените японски граждани".

"Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети и ядрена програма", каза Борисов.

"Категорични сме, че всички проблеми трябва да се решават мирно, на масата на преговорите".

Премиерът на България Бойко Борисов на брифинга в МС. София, 14 януари 2018. Снимка: Олег Попов/InvestorMediaGroup.

Инвестиции

Електроника, автомобилостроене, туризъм, култура и земеделие бяха посочени от премиера Борисов като възможни сектори за сътрудничество.

България обеща да ускори ратификацията на договора за свободна търговия ЕС-Япония, подписан през 2017.

"С цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да се ускори процеса в ЕС по време на нашето председателство за приключване на преговорите между ЕС и Япония, защото това е изключително важно за бизнеса и на България", каза Борисов.

Договорено бе да се организира ежегоден бизнес форум за облекчаване на инвестициите в региона.

"Япония се фокусира върху стабилността на региона  на Западните Балкани и с настоящото посещение създадохме инициатива за сътрудничество в Западните Балкани.
Надяваме се, че благодарение на сътрудничеството с България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион", каза Абе.

"Важно е да засилят и икономическите ни взаимоотношения. По-рано днес организирахме среща между Борисов и най-добрите японски бизнес лидери, дълбоко свързани с България. И с одобрението на премиера Борисов решихме да стартираме японски бизнес форум. Бих искал това да се превърне във форум за по-нататъшно навлизане на японски компании в България. Решихме за създаване на изпълнителен комитет, който да задълбочи взаимния обмен между двете страни, който да задълбочи взаимния обмен в области като култура, наука и технологии", каза японският премиер.

Инициативата на Япония за Западните Балкани предвижда нов посланик по проекта, който ще осигурява подкрепа на шесте страни от региона - Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Сърбия и Косово, така че да влязат по-скоро в ЕС, съобщава Nikkei позовавайки се на японски официални правителствени източници.
 

 

Премиерът на Япония Шинзо Абе на брифинга в МС. София, 14 януари 2018. Снимка: Олег Попов/InvestorMediaGroup.

Абе прави историческо първо посещение в България. На 14 януари той пристигна на двудневно посещение в София, начело на делегация от над 30 бизнеслидери. На 15 януари Абе има среща с президента Румен Радев преди да продължи европейската си обиколка в Сърбия и Румъния.

 

Последни новини
Още от Новини