Мъртвите зони в океаните са се увеличили четворно от 1950 насам

Мъртви зони са тези, в които няма кислород, респективно не са пригодни за живот

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Мъртвите зони на океаните, в които няма никакъв кислород, са се увеличили четворно от 1950 насам. В същото време десет пъти повече са станали и крайбрежните области с много ниско количество кислород

Това предупреждават учени, цитирани от британския вестник Guardian, пише Investor.bg.

Повечето морски организми не могат да оцелеят при такава липса на кислород, която може да доведе до масови измирания на видове в дългосрочен план и сериозни последствия за населението, което се прехранва от морето.

Климатичните промени, причинени от изгарянето на изкопаеми горива, са сред основните причини за липсата на кислород, тъй като в по-топлите води има по-малко количество от химичния елемент, посочва изданието

Според анализа на международна работна група към Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО големите измирания в историята на Земята се свързват именно с по-топъл климат и океани с намалено количество кислород. „Пътят, който сме поели, ни води натам“, посочва Денис Брийтбърг от Изследователския център за околна средна на института „Смитсониън“, която е и един от водещите автори на проучването. Въпреки това според нея този процес е обратим посредством ограничаване на измененията в климата. 

Океаните изхранват над 500 млн. души, най-вече в по-бедните държави, а за други 350 млн. души гарантират работни места.

Въпреки това в момента броят на зоните с изключително ниско количество кислород край бреговете е 500, като през 1950 е бил едва 50. Невъзможността за проследяване на цялостния процес на много места пък е причината да се смята, че реално броят им е много по-голям.

В океана съществуват естествени зони с ниски количества кислород, които обичайно се намират по западните континентални крайбрежия и се дължат на начина, по който въртенето на Земята се отразява на морските течения. Тези райони обаче са увеличили значително размерите си. От 50-те години насам те са нараснали с милиони квадратни километри и вече са приблизително с размерите на Европейския съюз.

Паралелно с това докладът посочва, че цялостните нива на кислород в океаните намаляват. Спад с 2%, или 77 млрд. тона, е регистриран от 1950 насам.

Съществува и друга опасност вследствие на този процес. Микроорганизмите, които живеят при ниски нива на кислород, произвеждат големи количества азотен оксид – парников газ, който е по-опасен за околната среда от въглеродния диоксид.

В крайбрежни райони изхвърлянето на торове и отпадни води е довело до бум на водорасли, които на свой ред също изсмукват кислорода от водата.

Последни новини
Още от Новини