Държавата подписва договора за ТОЛ системата в понеделник

Срокът на строителството е 1,7 г

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

В понеделник, 15 януари ще бъде подписан дългоочаквания договор за „проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа“ или т.нар. „ТОЛ система“, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Тя ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка), поясняват от МРРБ.

Договорът ще бъде подписан от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и от Михаел Вебер, представляващ изпълнителя Консорциум „Капш трафик солюшънс“.

Стойността на договора за изграждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа е 149 997 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 19 месеца. Изграждането на ТОЛ системата ще бъде за сметка на изпълнителя. След успешното й внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните приходи.

Очаква се ТОЛ системата да покрие около 2/3 от републиканската пътна мрежа.  

Последни новини
Още от Новини