Принципно споразумение за правителство в Германия

Сделката трябва да бъде одобрена от партиите

Ангела Меркел, канцлер на Германия. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Ангела Меркел, канцлер на Германия. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските политици постигнаха пробив в коалиционните преговори за формиране на ново правителство, съобщи ВВС. АФП съобщава същото, цитирайки източник, близък до преговорите.

Компромисът трябва да бъде одобрен през деня от партиите.

Напредъкът открива пътя за официални коалиционни преговори между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и бившите им коалиционни партньори, социалдемократите.

Преговорите са насочени към постигане на компромис по данъчната политика и миграцията, съобщават германските медии.

Христиандемократите и баварските им партньори от CSU не успяха да формират правителство от изборите през септември 2017.

 

 

Компромисът

Извънредният конгрес на социалдемократите на 21 януари трябва да потвърди принципа на коалицията. Споразумението предвижда броят на бежанците, които Германия приема да не надхвърля 220 000 души годишно и събирането на семейства да се ограничи до 1000 души на месец.

Социалдемократите поискаха реформа на здравното осигуряване, преди това отхвърляна от христиандемократите. Двете страни се разбраха за реформа във финансирането.

Преговорите се водеха в продължение на 24ч в централата на социалдемократите в Берлин. /Цялото споразумение - тук, на немски/

Евро

Еврото скочи до 3г. връх при новината за пробив в коалиционните преговори в Берлин, съобщи Bloomberg.

Общата валута стигна най-високото ниво от декември 2014, като оглави групата на валутите от Г10 спрямо долара.

 

Подробности за споразумението четете в материала на Бойчо Попов от Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини