Еколози призовават Меркел да спре Северен поток 2

Тръбата представлява климатично-политическа задънена улица, смятат представители на WWF

Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com

Екоактивисти от представителството на Световния фонд за дивата природа (WWF) в Германия и националната екоорганизация Nabu поискаха от канцлера на Федералната Република Ангела Меркел да преустанови строителството на проекта „Северен поток 2“.

Това съобщава германското издание Der Tagesspiegel.

Освен това еколозите са пратили писма с подобни искания и до други водещи германски политици като лидера на социалдемократите Мартин Шулц и председателя на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер.

Според представителите на WWF „Северен поток 2“ представлява „климатично-политическа задънена улица“, заплашва екологичната система в Балтийско море и „забива клин“ в солидарността и доверието в рамките на ЕС.

Проектът за изграждането на „Северен поток 2“ предвижда строителството на две газови тръби с общ дебит от 55 млрд. куб. метра газ годишно, които да минават по дъното на Балтийско море от крайбрежието на Русия до това на Германия. Планирано е новият тръбопровод да минава паралелно до тръбите на „Северен поток-1“. Проектната му стойност е €9,5 млрд.

В средата на декември пък се разбра, че е било издадено първото разрешително за строеж на тръбата в района на континенталния шелф по бреговете на Германия. Разрешението за строителство в 35-километровия крайбрежен участък в района на Балтийско море бе издадено от управата на град Щралзунд в провинция Мекленбург-Предна Померания.

 

Последни новини
Още от Новини