Wizzair вижда още ръст в ЦИЕ

Няма да разширява вътрешните полети в България, преди да оцени финансовия резултат от тях

Йозеф Варади, гл. изп. директор на WizzAir на пресконференция в София. 11 януари 2018. Снимка: BloombergTVBulgaria Йозеф Варади, гл. изп. директор на WizzAir на пресконференция в София. 11 януари 2018. Снимка: BloombergTVBulgaria

Wizzair остава фокусирана върху пазара на ЦИЕ, защото вижда все още голям потенциал за растеж. Унгарският нискоразходният превозвач, листнат на Лондонската борса, ще разглежда също така всяка възможност, включително за полети до Западна Европа и на изток, каза директорът Йозеф Варади в София на 11 януари 2018.

„Русия и ОНД и момента са изключително затворени пазари, но това може да се промени“ каза Варади в интервю на Александър Богоявленски от предаването на Bulgaria ON AIR Авиошоу. „Например вижте Израел, преди 5г. беше затворен пазар, сега вече – не“.

Brexit

Срещу евентуални смущения при Brexit, за да запази правото си да лети до Великобритания Wizzair Holdings Plc основава британски клон.

Thomas Cook Group също планира подобна мярка с решението си да регистрира компания в Испания, съобщи Bloomberg.

Базираната в Лутън EasyJet обяви на 20 юли, че си е осигурила австрийски лиценз, който й позволява да регистрира EasyJet Еurope във Виена.

Засега Ryanair не е обявявал, че ще се нуждае от британски лиценз, за да защити операциите си на Лондон Станстед.

Капацитет

Wizzair ще увеличи капацитета на седалките през 2018 с 27% постепенно ще обновява флота от А320 с новите А321. Wizzair поръча от Airbus 280 самолета, които очаква до 2026.

А321 остава предпочитаният самолет и авиокомпанията ще се стреми да обнови до 50% от капацитета си с този модел, каза Варади, който е и съосновател на компанията.

Виена

Wizzair обяви на 9 януари, че включва в мрежата си Австрия от април тази година, като първоначално ще лети до Виена от три бази в Европа – Гданск, Тузла и Варна, преди да базира един А320 през юни.

Вътрешни полети

Wizzair засега не планира разширение на вътрешните полети в България, защото все още оценява финансовите резултати от полетите София-Варна, които изпълнява в момента. По този маршрут има пряк конкурент - националният превозвач България Ер. Wizzair откри във Варна втората си база в България през юли 2017.

Графика: WizzAir.

2018

Най-големитят източноевропейски лоукост Wizzair Holdings Plc обяви 24% ръст на пътниците за 12 месеца до 28,3 млн.

Броят на пътниците на конкурента й, Ryanair Holdings Plc се повиши най-слабо от 2014 миналата година, след като отмени стотици полети, за да се справи с недостига на пилоти, което предизвика недоволството на пътниците и регулаторите. За 2017 компанията превози 129 млн, или 2 млн пътници по-малко от първоначално очакваните, според съобщението на авиокомпанията, а декемврийският резултат бе най-лошият от 4г.

Новият главен изпълнителен директор на EasyJet Plc Йохан Лундгрен обяви плановете си за увеличение на пътниците с 13% през 2018. Той каза, че EasyJet ще превози до 90 мнл пътници през 2018, благодарение на покупката на операциите на Air Berlin на летище Тегел в Берлин.

Последни новини
Още от Новини