Световната банка повиши прогнозата си за ръст на българския БВП

Икономиката ни ще нарасне с 3,9% през 2018 и с 4% през 2019, сочи прогнозата

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Световната банка рязко повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България през следващите няколко години.

Според новия годишен доклад на банката Global Economic Prospects за 2018, цитиран от Investor.bg, икономиката на страната ще се разшири с 3,9% през 2018 и с 4,0% през 2019, преди отново да се забави леко до 3,9% през 2020. За сравнение, предишните прогнози на банката от юни 2017 бяха за растеж от по 3,7% през тази и следващата година.

Банката запази оценката си за растежа на България за миналата година – до 3,8%. 

Световната банка очаква, че глобалният икономически растеж ще се ускори до 3,1% през 2018 след по-силната 2017. Според институцията възстановяването на инвестициите, производството и търговията продължава, а развиващите се икономики, разчитащи на износа, се възползват от укрепващите цени на суровините.

Банката обаче смята, че това до голяма степен е краткосрочно подобрение. „В дългосрочен план забавящият се потенциален растеж поставя в риск подобряването на жизнените стандарти и намаляването на бедността по света“, предупреждава банката в доклада си. Според прогнозите глобалният растеж ще се забави до 3,0% през 2019 и 2,9% през 2020.

Очакванията се растежът в развитите икономики леко да се забави до 2,2% през 2018, докато централните банки постепенно премахнат стимулиращите се програми. Икономиката на развиващите се пазари обаче ще продължи да укрепва и ще ускори разширяването си до 4,5% през 2018, докато износителите на суровини продължат да се възстановяват.

Положително според Световната банка е, че 2018 може да се окаже първата година от финансовата криза насам, в която глобалната икономика ще работи на изцяло или на почти на пълни обороти. Очаква се застоят в икономиката да се разсее, поради което централните банкери ще трябва да преосмислят паричните си и фискални инструменти, за да стимулират растежа и да обмислят инициативи, които биха подкрепили дългосрочния потенциал.

Забавянето на потенциалния растеж в по-дългосрочен план се дължи на годините отслабващ ръст на производителността, слабите инвестиции и застаряващото население в трудоспособна възраст, пише още в доклада. Забавянето ще се разпространи широко, засягайки икономики, които формират над 65% от глобалния БВП.

„Без усилия за съживяване на потенциалния растеж, спадът може да продължи и следващото десетилетие и да забави средния глобален растеж с четвърт процентен пункт, а средния растеж на възникващите пазари и развиващите се икономики - с половин процентен пункт през този период“, твърди Световната банка.

Последни новини
Още от Новини