Справка за собственост върху акции - новата е-услуга на ЦД и НАП

Справката може да се направи чрез ЕГН и ПИК, издаден от НАП

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Централният депозитар (ЦД) и Националната агенция за приходите (НАП) пускат обща електронна услуга за гражданите. От днес всеки ще може да направи подробна справка за собствеността си върху акции на интернет страницатa на ЦД. Справката ще се извършва чрез въвеждане на ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, съобщиха от Централния депозитар.

„Новата електронна услуга, която разработихме заедно с НАП, има за цел да улесни гражданите, да направи достъпа им до информация за собствеността върху финансови инструменти бърз и безплатен. Това е част от системните ни усилия да стимулираме интереса към инвестициите в акции, както е и начин да развиваме успешно капиталовия пазар в страната ни“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на ЦД. 

„Правим поредната крачка в посока по-бързо и лесно обслужване на клиентите и на двете администрации. Вярвам, че с предлагането на повече и по-качествени е-услуги насърчаваме доброволното спазване на законодателството“, коментира Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП.

Проектът е реализиран от експертни екипи на Централния депозитар и НАП и е пряк резултат от волята на двете институции да намалят административната тежест върху гражданите.

Справката, която всеки гражданин може да направи чрез ЕГН и ПИК, издаден от НАП, съдържа информация за собствеността върху финансови инструменти като акции, облигации и дялове, в кое дружество са активите и допълнителни данни.

Услугата дава достъп до информация и за притежавани акции, придобити в резултат на масовата приватизация.

 

Последни новини
Още от Новини