Всеки сигнал за фалшив щат в болница ще води до проверка

Заканата идва от здравния министър Кирил Ананиев

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Здравното ведомство ще извършва проверки навсякъде, за където постъпи информация, че има служители, които само се водят на работа, а не изпълняват служебните си задължения.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Навсякъде, където имаме информация за фалшив щат, ще направим проверки“, предава точните думи на Ананиев пресотделът на подопечното му ведомство.

Здравният министър уточни, че при извършени проверки, включително и в държавните болници, на някои места е установено, че персоналът, който трябва да е наличен, не е на работното си място.

По отношение на белоградчишката болница той подчерта, че ще бъде направена проверка от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и ако се констатират нарушения, ще последват съответните наказания.

Министър Ананиев коментира, че при изготвянето на доклада за финансовото състояние на държавните болници, са анализирани потребности от здравни дейности и грижи във всяка от 28-те области в страната. На тази база Министерството на здравеопазването ще предложи на общините варианти за преструктуриране на техните лечебни заведения.

„Това може да бъде само наше предложение, а самото извършване на оптимизирането трябва да стане с решение на съответните общински съвети. Има и доста добре работещи болници, но има и такива, които могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с определен брой легла“, уточни още главата на здравното ведомство.

„По една специална наредба ние можем да подпомагаме за определен тип дейност общинските болници със сумата от 6 млн. лв., в контекста обаче на преструктурирането на самите лечебни заведения“, добави той.

Последни новини
Още от Новини