ЕС се готви за възможен провал на преговорите по Brexit

Учудени сме, че Великобритания е учудена, че се готвим за сценарий, който самата тя обяви, заяви представител на ЕК

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейският съюз се подготвя за сценарий, при който преговорите между Лондон и Брюксел по въпросите, свързани с излизането на Обединеното кралство от ЕС, ще претърпят провал.

Това заяви на пресконференция днес (9 януари) говорителят на главата на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Маргаритис Схинас, предават световните агенции.

„Учудени сме, че Великобритания е учудена, че се готвим за сценарий, който самата тя обяви“, заяви той, визирайки евентуалния крах на преговорите.

В средата на декември подобни изказвания дойдоха и от страна на официалния преговарящ по Brexit от страната на ЕС – Мишел Барние.

Барние тогава намекна, че може изобщо да не се стигне до търговска сделка между Брюксел и Лондон, или поне не до официалната дата на „развода“ между Обединеното кралство и ЕС – 29 март 2019.


 

Последни новини
Още от Новини