Калифорния може да спре всяка кола с вредни емисии

За целта е подготвен специален законопроект, по силата на който забраната може да влезе в сила от 2040

Снимка: Michael Crabtree/Bloomberg Снимка: Michael Crabtree/Bloomberg

Законопроект, предвиждащ пълната забрана на автомобилите с бензинови и дизелови двигатели в щата Калифорния, бе внесен в местното законодателно събрание.

Ако бъде одобрен, документът ще влезе в сила на 1 януари 2040, съобщава Carscoop, пише Automedia.bg.

Законопроектът носи името „Закон за чисти автомобили 2040”, като предвижда отказ за регистрация на транспортни средства, които нямат нулеви вредни емисии. Ще може да се купуват единствено модели с електрически мотори или със силови агрегати, задвижвани от водородни клетки като Honda Clarity Fuel Cell.

В документа се посочва, че за „автомобили с нулеви нива на вредни емисии се приемат всички машини, които не допускат замърсяване с вещества или парникови газове при всеки един режим на работа или състояние”. Законопроектът обаче няма да засегне търговските автомобили с тегло над 4535 кг., както и коли, принадлежащи на жители на други щати.

За пълна забрана на автомобили с двигатели с вътрешно горене по-рано се обявиха властите в Китай, където това ще стане след около 20 години. Същите мерки готвят във Великобритания и Франция, където дизеловите и бензинови коли ще останат извън закона през 2040.

Последни новини
Още от Новини