На какви отстъпки е готова Македония по пътя към ЕС и НАТО

Заев: Преговорният процес за името не е печелене на време или отлагане

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Правителството на Македония иска да почете достойнството на своя народ и държава в процеса на преговорите за разрешаване на спора за името с Гърция, "но, ако не дай Боже, до края на юни той не бъде разрешен, тогава вместо Европа да дойде, ще трябва ние да доведем Европа тук", пише Focus, цитирайки македонското електронно издание "Фактор".

Никой не го е молил да се сменят имена на улиците или летището, но ако някой го поиска, македонският премиер е "готов да разговаря".

По отношение на оптимизма за евроатлантическия път на Македония, Заев заяви, че има ясни и строги критерии "и ако няма истински напредък, няма да можем да излъжем партньорите ни от ЕС, които искат да видят успешни реформи".

Що се касае до спора за името с Гърция, македонският лидер смята, че засега успешно е реализирана само първата фаза, "в която посредникът Матю Нимиц ще седне с преговарящите от двете страни, за да провери дали те наистина са готови да вървят към разрешаване на проблема".

Той добави, че още не е време да се правят генерални изводи, но очаква честите срещи да доведат до решаване на въпроса. 

Заев е на мнение, че преговорният процес за името "не е печелене на време или отлагане" и че периодът до края на първата половина на годината, трябва да бъде използван за намиране на решение. Що се отнася до "довеждането на Европа" в Македония, Заев има намерение да наложи изцяло европейските ценности, независимо дали страната е членка на ЕС или не.

На твърдението, в което мнозина македонци вярват, че ако се стигне до решаване на въпроса за името, "Заев ще ги продаде", премиерът отговори: "Ще докажа моят патриотичен потос към държавата, всичко, което имам е в Македония, всичко, което научих е любов към моя народ и към моята държава. Аз съм напълно наясно, че патриотизмът е бъдещето на Македония... Затова нямам намерение нито да продавам, нито да купуван нещо".

Премиерът е категоричен, че трябва да се проведе референдум по въпроса за името. Попитан на какви компромиси е готова Македония, Заев отговори: "До там, докъдето ще има полза за Македония и докъдето Гърция направи компромис. И двете страни трябва да направят отстъпки по този въпрос и по този начин да създадат предпоставки да се видят като партньори под европейското знаме".

Последни новини
Още от Новини