Ердоган и Борисов откриха реставрираната църква в Истанбул

Снимки: пресцентър на МС

Желязната църква. Истанбул. 7 януари 2018. Снимка: Николай Кръстев/BloombergTVBulgaria Желязната църква. Истанбул. 7 януари 2018. Снимка: Николай Кръстев/BloombergTVBulgaria

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателите на България - Бойко Борисов и на Турция Бинали Йълдъръм, заедно с кмета на Истанбул Мевлют Уйсал, присъстваха на откриването на реставрираната църква Св. Стефан в Истанбул на 7 януари 2017.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган (в ляво) и министър-председателят на България Бойко Борисов в Истанбул. 7 януари 2018. Снимка: Пресслужба на МС.

В речта си на откриването Бойко Борисов каза, че иска да подобри отношенията ЕС - Турция.

Турският президент Ердоган каза на откриването, че иска да дойде на откриването на реставрираната джамия в София.

Министър-председателят на България Бойко Борисов, в центъра от ляво, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, в центъра в дясно, и министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм, в дясно в края. Истанбул. 7 януари 2018. Снимки: Пресслужба на МС.

"Вие започвате годината с европредседателство и искам да Ви поздравя за това. По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни“, каза министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от правителствената пресслужба.

"Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство", каза премиерът Борисов

Желязната църква Свети Стефан на брега на Златния рог в Истанбул бе реставрирана в продължение на 7 години и възстановяването й струва 3 млн. евро, съфинансирано от общината в Истанбул и българските власти.

 

Църквата Свети Стефан в Истанбул. 7 януари 2018. Снимки: Правителствена пресслужба.

На официалната церемония в Истанбул присъстваха Вселенският патриарх Вартоломей Първи, българският патриарх Неофит и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

Откриването на паметника на културата става на 7 януари, Коледа по Юлианския календар.

Министър-председателят на България Бойко Борисов, в ляво, и министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм, в дясно. Истанбул, 7 януари 2018. Снимки: Пресцентър на МС.

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм каза при откриването, че църквата е “пример за толерантната атмосфера в Турция”, написа "Хюриет". Вестникът съобщава, че общината в Истанбул е финансирала реставрацията за $ 4 млн, а българското правителство е участвало с $253 000 в проекта.

На реципрочен принцип българското правителство разреши да се възстанови на джамия в Пловдив, където живее значително турско малцинство, пише още "Хюриет".

Служба на откриването на Желязната църква. Снимка: пресслужба на МС.

Последни новини
Още от Новини