Бъдещето на ЕЦБ - какво идва след Драги

Бундесбанк: ЕЦБ трябва да определи датата за спиране на покупките на активи

Йенс Вайдман, президент на Бундесбанк. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Йенс Вайдман, президент на Бундесбанк. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Европейската централна банка трябва да определи дата за приключване на програмата си за закупуване на активи, каза пред вестник "Ел Мундо" председателят на Управителния съвет на германската Бундесбанк Йенс Вайдман.

Спряганият за потенциален кандидат за поста Президент на ЕЦБ, след като изтече мандатът на Марио Драги в края на октомври 2019, Вайдман е отявлен критик на програмата за количествени улеснения на банката.

"Перспективите за еволюцията на цените съответстват на възвръщаемостта на инфлацията до ниво, което е достатъчно, за да се поддържа стабилността на цените. Поради тази причина, по мое мнение, би било оправдано да се прекрати категорично покупката на дълг и да се обозначи конкретна дата за приключване на програмата за количествени улеснения", каза Вайдман в интервю за El Mundo, публикувано в неделя, 07.01.2018.

ЕЦБ обеща да продължи да купува облигации до септември. Но с икономическия растеж в еврозоната, който постигна най-добри нива от десетилетие и инфлация над 1%, очакванията за приключване на програмата са широко разпространени.

Вайдман призова и банките да намалят необслужваните кредити, като каза, че тези лоши активи възпрепятстват планове за задействането на програмата за гарантиране на влоговете в целия блок, известна като Европейска схема за гарантиране на влоговете (EDIS).

"(EDIS) може да помогне за укрепването на финансовата сигурност в еврозоната, което несъмнено би било нещо позитивно. Проблемът обаче е, че много банки имат значителни суми в лоши дългове".

Създаването на съвместна програма за гарантиране на влоговете отдавна е основна цел на ЕЦБ, но се изправи пред опозицията на Германия, където правителството се страхува да се приеме подобен законопроект, заради някои банки, обременени с високи нива на необслужвани заеми.

По отношение на предстоящите избори на ново ръководство на ЕЦБ, Вайдман каза, че националността на кандидатите не трябва да бъде от основно значение  при избора на кандидат. По този начин германският гуверньор отговори на опасенията, изразени миналата година от италианския премиер Енрико Лета, че Германия поема свръхконтрол.

Испанският министър на икономиката Луис де Гуидос пък се спряга за поста на заместник-председател на ЕЦБ.

Испания не е заемала позиция в Изпълнителния съвет на ЕЦБ от 2012, след излизането на Жозе Мануел Гонзалес Парамо.

Де Гуиндос е смятан в политически кръгове в Брюксел като един от основните кандидати за водеща роля при управлението на финансите на еврозоната.

Последни новини
Още от Новини