Абе: Япония да продължи със стимулите за икономиката

Минимум 3% увеличение на заплатите в Япония иска премиерът

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Абе призова Японската централна банка да продължи усилията си за форсиране на икономиката, пише 4-traders, цитирайки японския телевизионен канал NHK. 

Японският премиер Шиндзо Абе призова в неделя управителят на централната банка Харухико Курода да увеличи усилията си за стимулиране на японската икономика. Той обаче добави, че все още не е решил дали да подкрепи Курода за нов петгодишен мандат.

Курода бе избран от Абе да поеме кормилото на централната банка през 2013, за да придвижи мащабна програма от стимули, част от политиката на премиера, известна като Абеномика. Тези мерки помогнаха за стимулиране на растежа, но не успяха да доведат инфлацията до целта от 2%.

Абе каза още, че правителството ще продължи да работи с централната банка за стимулиране на растежа, за да бъде официално обявиен краят на дефлацията възможно най-скоро.

"Губернаторът Курода оправда очакванията ми на фона на своята 43-годишна дейност", каза Абе в ефира на телевизия NHK.

"Искам той да продължи усилията си, но още не съм взел окончателно решение", дали Курода трябва да поеме нов мандат, след като настоящият приключи през април, добави той.

Много анализатори виждат добри шансове Курода да бъде преназначен, когато правителството подбира новите лица в централната банка. Окончателното решение ще трябва да получи и одобрението на Парламента.

Абе каза, че японската икономика показва признаци на излизане от дефлация, а затягането на пазара на труда води до увеличаване на заплатите.

"Ще използваме всички налични политики, за да можем да обявим края на дефлацията възможно най-рано", каза Абе.

"Не е задължително това да се случи до края на тази година, но правителството и централната банка трябва да изпълняват своите задължения", добави той, така че да подсигурят условия, водещи до край на дефлацията.

Японската икономика се разшири за седмо поредно тримесечие през периода юли-септември 2017, подсилена от износа и капиталовите разходи.

Основната потребителска инфлация нарасна с 0,9% през ноември спрямо година по-рано, отбелязвайки 11-ия пореден месец на покачване, но все още е далеч от целта на BOJ от 2%.

Абе призова фирмите към 3%-но или по-голямо повишаване на заплатите тази година, защото повишаването на заплатите е от решаващо значение за стимулиране на потреблението и поддържане на укрепването на икономическото възстановяване на Япония.

Последни новини
Още от Новини