Тръмп ще иска още $18 млрд. от Конгреса за стената с Мексико

Планът разкрива, че общата дължина на стената ще достигне 1552 километра

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

Администрацията на американският президент Доналд Тръмп ще иска близо 18 млрд. долара от Конгреса през следващото десетилетие, за да започне разширяването и укрепването на граничната стена с Мексико, пише Investor.bg, позовавайки се на The Guardian.

Предложението на службата за митническа и гранична защита представлява един от най-подробните планове на правителството за това как Тръмп се надява да изпълни това свое ключово предизборно обещание.

Подробностите за плана, разкрит късно в петък, показват призив за построяването на 505-километрова допълнителна ограда до септември 2027, с което общата дължина на стената да достигне 1552 километра - или почти половината граница, заяви служител, запознат с въпроса.

Планът също така включва 651-километрова заменяща или вторична ограда.

Тръмп обещава "голяма, хубава стена" по границата с Мексико, но не е дал почти никакви подробности къде, кога и на каква цена ще бъде построена тя.

Правителството поиска 1,6 млрд. долара тази година, за да построи или замени 118 километра от оградата в Тексас и Калифорния. Според служители то ще поиска още 1,6 млрд. долара следващата година.

Десетгодишният план, за който първи съобщи WSJ, е резултат от обсъждания със сенатори, попитали службата за митническа и гранична защита какво е необходимо за обезопасяване на границата, заяви служител, пожелал анонимност, тъй като планът не е обявен публично.

Последни новини
Още от Новини