Южна Корея и САЩ отлагат ученията по време на Олимпиадата

Джо Собчик, Bloomberg News

Границата между Южна и Северна Корея. Пажу, Южна Корея. 29 ноември 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Границата между Южна и Северна Корея. Пажу, Южна Корея. 29 ноември 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп иска бързо да реши въпроса с договора за свободна търговия с Южна Корея, въпреки че разменя остри думи с ядрения съсед на Сеул, съобщава Bloomberg.

Преговарящите от САЩ и Южна Корея се срещат в петък, 5 януари 2018 във Вашингтон по евентуалните промени в договора между двете страни, познат като Korus. Администрацията на Тръмп обяви сделката като провал, отбелязвайки, че търговският дефицит на Америка с Южна Корея почти се е удвоил от влизането в сила на споразумението през 2012.

Това е първият рунд на преговорите по Korus, след като през юли САЩ се позова на клауза, позволяваща всяка от страните да иска редакция. САЩ е вторият най-голям търговски партньор на Южна Корея и искането за промени в договора се прави в труден момент в отношенията със Северна Корея.

На 9 януари трябва да се проведат преговорите между Пхенян и Сеул.

Тръмп и южнокорейският президент се разбраха по телефона да отложат ежегодните съвместни учения по време на Олимпиадата в Пьончан другия месец.

Чуйте коментара на редактора на Bloomberg от Конгреса Джо Собчик.

 

Последни новини
Още от Новини