Нова порция американски санкции срещу Иран

Причината – ракетната програма на Техеран

Снимка: Olivier Douliery/Abaca Снимка: Olivier Douliery/Abaca

САЩ въведоха санкции срещу пет ирански компании заради дейността им по програмата на страната за балистични ракети. В същото време от Вашингтон дадоха сигнал, че не е изключено да бъдат въведени наказателни мерки и в отговор на действията на Техеран срещу протестите в страната.

Компаниите, нито една от които не се търгувана публично, са или собственост, или са контролирани от иранската Shahid Bakeri Industrial Group.

Това се посочват в съобщение на Финансовия департамент на САЩ, цитиран от агенция Bloomberg, предава на свой ред Investor.bg.

„САЩ ще продължат решително да се противопоставят на зловредните действия на иранския режим, включително посредством допълнителни санкции, насочени срещу неспазване на човешките права“, казва финансовият министър Стив Мнучин в изявление. Според него в Иран има отклоняване на значителни средства за финансирането на ракетната програма на страната за сметка на нейните граждани.

Aдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да поиска от Съвета по човешки права на ООН свикването на извънредна сесия във връзка със събитията в Иран, по време на които по данни на САЩ са били убити 21 души, а над 1000 са арестуваните.

Недоволството в Иран започна на 28 декември под формата на протести срещу иономическите политики на президента Хасан Рухани. С разрастването си демонстрациите започнаха да включват и теми от политическия и религиозен дневен ред.

През следващата седмица президентът Тръмп трябва да вземе решение дали Вашингтон да спази сключеното през 2015 споразумение с Иран, в рамките на което страната се ангажира да ограничи ядрената си активност в замяна на сваляне на голяма част от санкциите срещу нея. Ако държавният глава предпочете да върне в сила ограниченията срещу Техеран, рискува провал на цялото споразумение, сключено между ислямската република и групата „5+1“ (САЩ, Великобритания, Русия, Франция, Китай и Германия).

Протестите в Иран и потушаването им дадоха на Тръмп възможност да хвърли нова негативна светлина върху властта в страната, посочва Bloomberg. Той може да използва случващото се, за да накара Конгреса да одобри нов закон за санкциите или да поиска от европейските партньори по-твърди действия срещу Техеран, като тези на САЩ. 


 

Последни новини
Още от Новини