Испанският съд отказа да пусне на свобода бившия каталунски вицепремиер

Има доказателства, че Ориол Жункерас е бил съпричастен към размириците в Каталуния, както и че е злоупотребявал с публични средства, постановиха магистратите

Бившият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас (в дясно). Снимка: Twitter Бившият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас (в дясно). Снимка: Twitter

Върховният съд на Испания отказа да отмени ареста на бившият каталунски вицпремиер Ориол Жункерас.

Тричленният състав на съда постанови, че има доказателства, че Жункерас е съпричастен към разпалването на размириците в Каталуния, съобщава El Pais.

Освен това, смятат, магистратите, има улики, че екс вицепремиера на Каталуния е злоупотребявал с обществени фондове.

Според върховните съдии Жункерас не се е ограничил единствено с поддръжка на независимостта на Каталуния, а в качеството си на вицепремиер в местното правителство е участвал в план за незаконно обявяване на такава независимост в нарушение на постановленията на Конституционния съд на Испания, "заставайки срещу испанската държава, срещу Конституцията, срещу автономния статус и срещу останалите законови норми".

Жункерас и редица други членове на бившото правителство на автономната област бяха арестувани непосредствено след като Мадрид приложи неизползвания досега чл. 155 от испанската конституция, по силата на който отне временно автономията на провинцията и пое пряк контрол върху местните органи на властта.

Експремиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обаче успя да избегне ареста след като избяга в Брюксел.

 

 

Последни новини
Още от Новини