През 2018 напрежението между Русия и САЩ ще продължи да расте

Румен Кънчев , специалист по международна сигурност и бивш зам.-министър на отбраната, Светът е бизнес, 03.01.2018

В отношенията между Русия и САЩ се наблюдават много интересни тенденции. На първо място в Руската федерация предстоят избори за президент, които очевидно Путин ще спечели. Във вътрешнополитически план авторитетът на Путин изключително много нарасна, като той ще използва този си авторитет, за да възвърне на Русия статуса на глобална суперсила, равностойна на САЩ.

Това коментира пред Николай Кръстев в „Светът е бизнес“ специалистът по международна сигурност, преподавател в НБУ и бивш зам.-началник на военното ведомство Румен Кънчев.

„Що се отнася до икономиката на Русия, там има една нова тенденция. През 2017 БВП на страната бележи 1,3% ръст, като тенденцията се очаква да се засили през 2018. Тоест може да се каже, че Русия излиза от икономическата рецесия“, посочи още Кънчев, посочвайки и друг фактор – засилващата се роля на Москва в Близкия Изток. Очаква се и Кремъл да продължи с усилията си да не позволи на Украйна да се ориентира на Запад.

Тенденция на модернизация на армията – сходна тенденция както в Русия, така и в САЩ.

„Тези тенденции показват, че най-вероятно геостратегическото напрежение между тези две държави ще се изостря, като точките, в които може да има съгласие, ще стават все по-малко“, прогнозира експертът.

Последни новини
Още от Новини