Позитивните нагласи преобладават по отношение на европредседателството

Големи са обаче разликите в нагласите на електоралния базис на ГЕРБ и БСП

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Като цяло сред българското общество преобладават позитивните нагласи по отношение на вече започналото председателство на България на Съвета на ЕС.

По данни на изследване на агенция „Тренд“ 43% от българските граждани са на мнение, че европредседателството ни ще бъде успешно, докато 18% смятат, че ще бъде неуспешно.

Тук се забелязват сериозни разлики в нагласите на електоралната база на ГЕРБ и БСП, като привържениците на ГЕРБ са най-големите оптимисти за успеха на българското председателство, докато симпатизантите на „столетницата“ са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно.

Малко над три четвърти (76%) са на мнение, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за България.

На въпроса за подготвеността на България за домакинството обаче, общественото мнение съвсем не е така категорично. 37% са на мнение, че страната ни е подготвена за председателството, докато 28% са на обратното мнение.

В демографските разбивки прави впечатление, че привържениците на ГЕРБ и на БСП силно се различават в позицията си дали България е подготвена или не е за председателството на Съвета на ЕС. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред „червените“ привържениците доминира мнението, че не сме подготвени.

Следва да се отбележи, че далеч не всички българи обаче знаят, че страната ни ще председателства съвета на ЕС. Запознати са 85%, 13% не знаят, а 2% не са дали отговор.  

Последни новини
Още от Новини