Ирански министър обеща да се вслуша в протеста

Властите организират проправителствени демонстрации

Техеран, Иран. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Техеран, Иран. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Министърът на труда на Иран каза, че ще се вслуша в исканията на демонстрантите, които излязоха по улиците на Техеран миналата седмица, съобщи Bloomberg. На 3 януари бяха организирани и проправителствени протести.

„Всички сме отговорни за последните събития”, каза министърът на труда и социалната политика Али Рабей, съобщи официалната агенция на Ислямската република.

„Правителството и властите ще се вслушат в исканията на хората и ще положат всички усилия да ги изпълнят”.

Силно полицейско присъствие има по улиците на Техеран в сряда. Около 20 души, сред които няколко полицаи бяха убити от началото на протестите на 28 декември 2017.

Протестите засилиха дебата в администрацията на Тръмп за налагане на нови санкции срещу Иран, след като президентът на САЩ използва кризата, за да утвърди несъгласието си с ядреното споразумение от 2015.

Демонстрациите в Иран започнаха заради недоволство от растящите ежедневни разходи и прераснаха в антирелигиозни протести. Те се провеждат по-малко от година след преизбирането на президента Хасан Рохани, който подкрепя по-тесни връзки с останалата част от света. Усилията му за слагане край на икономическата изолация на Иран доведоха през 2015 до подписване на споразумение за ограничение на иранската ядрена програма.

Безработицата в Иран е 12% по данни на Bloomberg, младите хора и жените са най-силно засегнати. Инфлацията намаля от над 40% през 2013, когато Рохани спечели изборите за пръв път.

В неделя Рохани защити правото на иранците да протестират и ги призова да работят с администрацията за развитие на икономиката. В края на 2017 той предложи проектобюджет за 337 млрд долара на парламента, включващ 100 млрд за програми за обществения сектор, които биха създали работни места, обърна внимание на банковата криза и се опита да създаде минимален стандарт за най-бедните семейства чрез нова социална програма.

След избирането на Тръмп за президент на САЩ Белият дом наложи нови санкции на Иран заради балистичната програма и революционната гвардия – и двете извън ядреното споразумение от 2015. Тръмп поиска Конгресът да реши дали САЩ да излезе от ядрения договор.

Някои петролни и строителни компании, както и производители на самолети и автомобили като Airbus Group SE и PSA Peugeot-Citroen се върнаха в Иран. През ноември Total спечели договор за разработка на газово находище, а следващият месец Royal Dutch Shell подписа споразумение за три от най-големите петролни и газови находища.

 

Последни новини
Още от Новини