60% от лекарствата, внесени у нас от ЕС, се изнасят обратно

Паралелният износ на лекарства възлиза на 1,5 млрд. лева

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Близо 60% от лекарствата, внесени в България от страни от Европейския съюз (ЕС), се изнасят обратно. Наред с това през последните две години две трети от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), твърдят пациентски организации, цитирани от БНР.

Асоциация "Хипофиза" и Центърът за защита правата в здравеопазването са направили тези изводи въз основа на справка, получена по реда на Закона за достъп до обществена информация от ИАЛ, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Агенция Митници, Националната агенция за приходите (НАП) и Националния статистически институт (НСИ).

Според изчисления на пациентските организации паралелният износ на лекарства възлиза на 1,5 млрд. лева, пише още БНР. 

Председателят на Центъра Стойчо Кацаров посочи, че проблемът не е в износа на лекарства, а в това, че хора остават нелекувани.

„Пълна какофония с тези лекарства - разлики от десет пъти между изписани протоколи и платени лекарства, което според нас практически няма как да стане. Виждахме разлики от платени опаковки инсулин - единия месец 300 опаковки, другия месец 30 опаковки, как да го обясним това нещо. Тези 130 пациенти не са си били инсулина ли? Те нямаше да са живи, ако не са го направили това нещо“, каза Кацаров.

 

Последни новини
Още от Новини