Рекордно количество руски петрол в годината на глобалните понижения

Съюзниците на Русия от ОПЕК не се оплакват

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Производството на суров петрол в Русия се изкачи до рекордни нива миналата година, въпреки че страната обедини усилията си с ОПЕК за намаляване на глобалното пресищане, пише Bloomberg. 

Руското производство на петрол се е увеличило до средно 10,98 млн. барела на ден през 2017, което е с 0,1% повече от предходната година и е най-високото след разпадането на Съветския съюз през 1991, според данни, публикувани днес от CDU-TEK - статистическия отдел на руското Министерството на енергетиката. 

Споразумението между Кремъл и ОПЕК бе удължено до края на тази година - знак, че съюзниците са поели ангажимент да намалят складовите наличности, за да увеличат цените. Пактът допринесе за постигането на безпрецедентен период на сътрудничество, който преформулира глобалния петролен пазар и енергийната геополитика.

Кремъл постигна рекорд въпреки съкращението, защото през октомври 2016, един месец преди обявяването на споразумението, увеличи производството до 11,23 милиона барела дневно. След това се съгласи да намали производството с 300 000 барела на ден.

Въпреки че действията на Русия ѝ позволиха да произвежда повече от всякога, нейните съюзници от ОПЕК не се оплакват. Цените на Брент се покачиха с 18% през миналата година и световните запаси паднаха.

Брент се покачи с 0,6% до 67,29 долара за барел на лондонската борса ICE Futures Europe в 7:16 часа местно време.

Производството на петрол през декември бе 10,95 млн. барела дневно, което е с 0,1% повече от ноември, докато износът спадна с 5,3% до 5,24 млн. барела дневно, сочат данни на CDU-TEK.

Последни новини
Още от Новини