Разнопосочни послания от Северна Корея

Коментар на Джон Парк, директор на работната група за Корея в Harvard Kennedy School

Джон Парк, директор на работната група за Корея в Harvard Kennedy School коментира с Ришаад Саламат, Bloomberg посланията, идващи от Северна Корея спрямо САЩ и Южна Корея и последните санкции срещу КНДР.

Севернокорейците сe интересуват от най-важния приоритет на южнокорейците - Зимните Олимпийски игри, като Ким Чен Ун предлага изпращането на делегация от Северна Корея и намаляване на напрежението между двете страни по време на този важен период, коментира Парк.

Но от друга страна посланието към САЩ гласи, че Северна Корея е вече ядрена сила и че е подготвена за отбрана, каза той. 

Разнопосочните послания не представляват стагнация от гледна точка на Северна Корея, а по-скоро огромна стъпка напред, тъй като това е напредък в техния план за действие, целящ успоредни ядрено и икономическо развитие, каза анализаторът.

САЩ и съюзниците им в региона използват подхода за по-голям военен натиск, а китайците и руснаците разчитат на дипломацията за разрешаване на севернокорейския ядрен въпрос.

Но въпреки това Парк смята, че Северна Корея върви към следващата стъпка – "масовото произвеждане на ядрени оръжия за реализирането и прилагането им".

Целият коментар на Джон Парк с Ришаад Саламат, чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Новини