Съюзниците на Меркел искат намаление на данъците

Канцлерът започва коалиционни преговори на 7 януари

Германското знаме на фона на кранове в пристанището на Хамбург. 28 декември 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Германското знаме на фона на кранове в пристанището на Хамбург. 28 декември 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Баварските консерватори искат намаляване на корпоративния данък и отпадане на данъка, въведен с обединението на източните провинции, което може да затрудни преговорите със социалдемократите за формиране на ново правителство.

Канцлерът Ангела Меркел спечели парламентарните избори в Германия през 2017 и се надява да си осигури четвърти мандат начело на правителството, ако успее да убеди левите социалдемократи /SPD/ да разширят коалицията, управляваща страната от 4г, дори и двата блока да претърпяха големи загуби на вота през септември.

Нови коалиционни преговори започват на 7 януари 2018.

Социалдемократите, които първоначално искаха да останат в опозиция, се съгласиха да проучат възможността в името на политическата стабилност след като преговорите за коалиция на Меркел с две по-малки партии през ноември се провалиха.

Но SPD не обещава нищо.

В новогодишното си обръщение Ангела Меркел в неделя, 31 декември 2017 канцлерът обеща да формира стабилно правителство и да работи с Франция за разширяване на европейския интеграционен процес през 2018.

В посланието Меркел призова за единство на германския народ.

За пръв път в съвременната история на Германия страната е без правителство 3 месеца след изборите на 24 септември.

„Светът не ни чака“, каза Меркел.

 

Последни новини
Още от Новини