Рохани разреши протестите в Иран

Тръмп поиска промени в Иран

Президентът на Иран Хасан Рохани говори пред Генералната асамблея на ООН. 20 септември 2017. Ню Йорк. Photographer: Caitlin Ochs/Bloomberg Президентът на Иран Хасан Рохани говори пред Генералната асамблея на ООН. 20 септември 2017. Ню Йорк. Photographer: Caitlin Ochs/Bloomberg

Президентът на Иран Хасан Рохани призна правото на гражданите да протестират след масови протести в страната, започнали в навечерието на Нова година, на 28 декември 2017.

10 души бяха убити по време на сблъсъци на демонстрантите в полицията в неделя, съобщи държавната телевизия на Иран на 1 януари 2018.

В националните протести участват десетки хиляди души, които се опитаха да поемат контрола над полицейски участъци и военни бази в Иран.

Някои от протестиращите призоваха върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей да подаде оставка и издигнаха лозунги срещу правителството, което обвиниха в кражби.

Протестира продължиха и след като в неделя вечерта президентът Хасан Рохани призова за спокойствие. Той каза, че иранците имат право да критикуват властите, но предупреди за опасност от насилие.

„Правителството няма да покаже толерантност към тези, които рушат публична собственост, нарушават обществения ред и създават безредици“, каза Рохани в ТВ обръщение.

Властите арестуваха стотици граждани.

Без социални мрежи

Властите в Иран временно спряха достъпа до социалните мрежи.

„Слуховете за постоянно изключване на социалните мрежи не отговаря на действителността. Изглежда целта им е да създадат социално недоволство и песимизъм“, написа в Twitter министърът на информацията в Иран.

Тръмп поиска промени в Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че Иран се проваля и призова за промени в страната, след като силите за сигурност участваха в сблъсъци с демонстранти по време на протест на 1 януари 2017, съобщи Bloomberg.

„Иран се проваля на всяко ниво, въпреки ужасната сделка, сключена с тях от администрацията на Обама“, каза Тръмп в понеделник сутринта в поредица от изявления в Twitter.

„Великият ирански народ е репресиран от години. Той е гладен за храна и свобода. Наред с човешките права, краде се е и богатството на Иран. Време е за промяна“, написа Тръмп.


Тръмп осъди изключването на интернет на фона на протестите в Иран.

"Иран, страна номер едно спонсор на тероризма, наред с ежечасно нарушаване на правата на човека, сега спря интернет, за да не могат мирните демонстранти да общуват", написа Тръмп в Twitter.

Израел отрече да има участие в събитията в Иран.

Русия ги обяви за вътрешен проблем на Иран. Недопустима е външна намеса и дестабилизиране на обстановката", обяви МВнР в Москва.

Вътрешни проблеми

Протестите в Иран са предизвикани от вътрешни проблеми в страната, както и от подстрекателство от други страни, съобщи РИА Новости, цитирайки местните агенции Mehr и Fars.

В големите градове на Иран - включително в Техеран и Исфахан от 28 декември започнаха масови акции на социално недоволство.
Рохани каза, че някои страни, например Саудитска Арабия се опитват да "провокират безредици" в Иран.

Последни новини
Още от Новини